Tess Boekema: ‘Het gaat allemaal heel snel’

| 17-10-2013

“De StadshagenRun komt precies op het juiste moment.” Dat zegt Tess Boekema, die zaterdag tijdens de zesde editie van de Unicef StadshagenRun tot één van de grote kanshebsters behoort voor de zege op de 10 kilometer. De 19-jarige Zwolse kijkt enorm uit naar de wedstrijd op eigen bodem en heeft plannen om een nieuw persoonlijk record te lopen. “Op het NK in Utrecht finishte ik eind september voor het eerst onder de veertig minuten en daar ga ik zaterdag opnieuw voor.”

Het doel van Boekema is zelfs om in Stadshagen haar eigen toptijd van 39 minuten en 32 seconden aan te vallen. “Gezien mijn huidige vorm en in theorie zou het moeten lukken, maar je weet het natuurlijk nooit. Bovendien moet het wel even gebeuren”, stelt de talentvolle BB-loper, die de StadshagenRun met grote letters in haar agenda heeft gezet. “Het NK was uiteraard belangrijk, maar de StadshagenRun is eigenlijk voor alle BB-lopers een ‘piekwedstrijd’. Iedereen heeft het er tijdens de trainingen over, want het is voor ons immers ook het clubkampioenschap.” Voor Tess Boekema wordt het zaterdag de tweede keer dat zij de StadshagenRun loopt in het blauwe shirt van de BB-lopers. “Vorig jaar was ik nog maar net lid en was de 10 kilometer in Stadshagen mijn eerste wedstrijd voor de BB-lopers.”

De Zwolse gaf destijds meteen haar visitekaartje af. Ze finishte na 43 minuten en 7 seconden als derde dame achter winnares Hellen de Vries (PEC 1910) en clubgenote Lieve Tollet, die dus tevens clubkampioen werd. “Tja, als je naar die tijd kijkt dan kun je wel stellen dat het allemaal heel snel is gegaan. In een jaar tijd heb ik bij de BB-lopers heel veel vooruitgang geboekt. Al ben ik sinds vorig jaar ook veel fanatieker gaan hardlopen en gestopt met volleyballen. Bij RCL ’98 trainde ik zo’n drie keer per week en nu wel vijf of zes keer. Daarnaast zijn ze bij de BB-lopers natuurlijk heel prestatiegericht en dat bevalt mij wel. Ik ben blij dat ik deze stap heb gemaakt en er komen nu ook steeds meer jonge meiden bij. Zo is bijvoorbeeld Wilmke Boersma erbij gekomen, maar ook Henrieke Aalberts. Henrieke werd op de 5 kilometer van de Berkumloop al tweede en gaat heel hard. Dat is alleen maar leuk.”

De komst van nieuwe atleten stimuleert Boekema ook tijdens trainingen. “Je trekt je aan elkaar op en daar word je alleen maar beter van”, aldus de 19-jarige atlete, die zaterdag zomaar eens de clubtitel in de wacht kan gaan slepen. “Dat is mogelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Normaal gesproken is Lieve sneller dan ik ben, maar door blessureleed is zij op dit moment nog niet topfit. Zij heeft haar doel voor zaterdag ook bijgesteld. Maar goed, ik ga er in ieder geval alles aan doen om een mooie tijd op de klokken te zetten.”

Deel deze pagina: