Mulder: ‘Startschot geven een grote eer’

| 17-10-2017

Door een stressfactuur in zijn voet kan Arne Mulder zaterdag niet meedoen aan de tiende editie van de EP StadshagenRun, maar toch is hij wel van de partij. De Zwolse atleet is namelijk begeleider van de jongeren van Stichting Empower en geeft ook nog eens het startschot. “Soms hoor je dat geblesseerden er niets van willen weten en niets meer volgen. Dat heb ik niet, ik ga dit met alle plezier doen”, weet Mulder.

De Zwollenaar kreeg in de eerste week van juli de schrik van zijn leven. Tijdens een reguliere training schoten de pijnscheuten plotseling door zijn voet, waardoor hij moest stoppen. Wat volgde was een doktersbezoek, de nodige foto’s en uiteindelijk een bijzonder vervelende diagnose. Mulder kampte met een stressfactuur in zijn voet, waardoor hij maandenlang uit de roulatie zou zijn. “Ik vroeg me echt af hoe ik die maanden door moest komen. Ik merkte het ook aan het slapen, want dat lukte niet. Mijn lichaam is gewend om te lopen, om bezig te zijn. Dat deed ik nu niet”, vertelt Mulder, die de eerste weken fanatiek met krukken liep. Dat moest van de dokter en die tips nam hij uiterst serieus. Hij moest en zou zo snel mogelijk terug zijn.

Het strakke regime betaalde zich uit, want in september mocht Mulder, bijna net zo plotseling als zijn blessure ontstond, weer aan de bak. De fractuur was volledig verdwenen en dus was zijn voet weer sterk genoeg om te belasten. In het ziekenhuis kreeg hij het goede nieuws te horen en daarop brak hij in tranen uit. “Ik zat daar gewoon een potje te huilen, omdat ik zó blij was. Op de fiets naar huis zat ik te gillen en te joelen. Mijn vader was ook mee en die was bang dat we weer terug naar het ziekenhuis moesten. Ik zou dan wel voor iets anders worden opgenomen”, lacht Mulder, die inmiddels weer meerdere keren in de week traint. Wedstrijden lopen is op dit moment nog teveel van het goede, maar op 12 november staat de eerste toch alweer op het programma: een crossloop in Baarn.

Tot die tijd vermaakt Mulder zich onder andere op de racefiets, die hij kocht tijdens zijn revalidatie. En hij volgt het hardlopen op de voet. Zaterdag is Mulder tevens betrokken bij de EP StadshagenRun, waar hij het startschot geeft. Even dacht hij mee te doen, maar daar zag hij toch vanaf. “Ik heb me op het laatste moment ingeschreven, maar dat gaan we maar even niet doen. Op deze manier kan ik er ook van genieten hoor. We gaan met een grote groep van Empower die kant op en ook de andere bekenden ga ik aanmoedigen. Ook vind ik het natuurlijk een grote eer om het startschot te mogen geven”, vertelt de loper, die zich niet kan heugen dat hij ooit een pistool heeft gebruikt. “Nou, ik zou maar bukken als ik die mensen was”, lacht hij breeduit.

Deel deze pagina: