Leden Loopsport Zwolle actief voor Nepal

| 01-10-2015

De achtste editie van de StadshagenRun staat op zaterdag 17 oktober voor een deel in het teken van Nepal. Een groep van zestien personen - waaronder vier leden van Loopsport Zwolle en Eddie Sevink, eigenaar van Run2Day Zwolle - trok in april drie weken door het Zuid-Aziatische land en was getuige van de verschrikkelijke aardbeving die het land trof. De hardlopers zamelden vervolgens liefst 36.000 euro in, om zo een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van het land.

Na drie weken door Nepal te zijn gereisd, kwamen de Zwollenaren op woensdag 22 april terug in Kathmandu, de hoofdstad van het land. “De zaterdag daarop liepen we in verschillende samenstellingen door de stad. Om even voor 12.00 uur werd het land getroffen door een aardbeving. De beelden daarvan zijn volgens mij nog wel duidelijk”, vertelt Geert Tjarks van Loopsport Zwolle. Uiteindelijk kwamen alle groepsleden er, op een paar schrammen na, goed vanaf. “Maar het liet een onuitwisbare indruk achter. Dit werd nog eens versterkt toen we de maandag daarna als eerste groep terugkwamen op Schiphol. We werden opgevangen door bijna alle landelijke media”, aldus Tjarks.

De indrukken mondden, eenmaal terug op Nederlandse bodem, uit in verschillende acties. Het doel was duidelijk: geld ophalen, om zo een bijdrage te leveren aan het herstel. Al snel ontstonden er allerlei contacten en ideeën hoe het land te helpen. Het gouden idee kwam uiteindelijk van Zwollenaar Sevink. “Eddie komt al jaren in Nepal en ondersteunt ook al jaren een kindertehuis daar. Hij heeft daar toen contact mee gezocht en daaruit bleek al snel dat er een gebrek aan van alles was. Reden voor de groep om acties te ontketenen en geld te genereren voor het kindertehuis”, zegt Tjarks.

De acties volgden elkaar in rap tempo op. Ook de StadshagenRun droeg haar steentje bij. De organisatie besloot in juni al om 1.000 euro beschikbaar te stellen en daarnaast kwamen ook de lopers van Loopsport Zwolle in actie. Zij doneerden een bedrag per gelopen kilometer en dat heeft geresulteerd in 600 euro. “Een geweldig bedrag. In totaal hebben alle acties een bedrag van maar liefst 36.000 euro opgeleverd”, weet Tjarks. Volgende week wordt het geld overhandigd, wanneer vier leden van de groep naar Nepal afreizen. Daarna wacht de StadshagenRun. Acht van de zestien leden doen mee en lopen in speciale shirts van Firefly Kathmandu, het kindertehuis in Nepal.

Deel deze pagina: