Jan Schra hoopt zaterdag tijdens de elfde editie van de EP StadshagenRun zijn titel op de 10 kilometer te prolongeren. Waar hij vorig jaar vooral een tactische race liep, gaat hij het nu anders aanpakken. “Dat is één keer leuk, maar ik vind het vooral mooi om volle bak te gaan. Geen tactische race, gewoon knallen”, lacht de Zwolse atleet.

De startlocatie van de EP StadshagenRun is voor Schra zo’n beetje zijn achtertuin. Hij woont op nog geen kilometer van de start en dus kan er gerust worden gesproken van een thuiswedstrijd. Vorig jaar won hij daar ook nog eens. Hij begint direct te lachen als het over die editie gaat. “Dat kan ik me nog goed herinneren, want het was een hele bijzondere wedstrijd. Er was een grote groep en uit die groep kon iedereen winnen. Het werd een tactische race. In de eerste ronde ging het soms echt heel erg langzaam, maar in de laatste ronde ontplofte het. Ineens ging het los en ook ik ben vanaf dat moment volle bak gegaan. Als je dan wint, is dat heel gaaf.”Voor de editie van dit jaar kent Schra zijn tegenstanders niet allemaal. Wat hij wel weet, is dat het met de vorm goed zit. “Dat merk je aan jezelf, aan trainingen en aan de laatste wedstrijden die je hebt gelopen. Ik ben lekker in vorm”, stelt de Zwollenaar, die de laatste jaren aanwezig is geweest bij de StadshagenRun. Voor de editie van 2018 verwacht hij in ieder geval een ander wedstrijdverloop. “Als ik weer wil winnen, moet ik misschien opnieuw een tactische wedstrijd lopen. Dat wil ik alleen niet. Ik ga zo hard mogelijk proberen te lopen. Als ik als vijfde eindig en toch een snelle tijd heb gelopen, dan is dat prima. Al hoop je natuurlijk altijd te winnen.”

Schra is zeker niet de enige BB-loper die actief is bij de StadshagenRun, want het blauwe leger is weer met veel atleten van de partij. “Voor ons is het een mooi feestje, met veel bekenden langs de kant en veel bekende gezichten die meedoen. Vanavond nog even een trainingsrondje, morgen op tijd naar bed en dan zaterdag om 12.30 uur knallen”, sluit Schra af. De Loods 038 10 kilometer wordt om 11.30 uur voorafgegaan door de Run2Day 5 kilometer. Daarnaast komen eerder op de dag al de kinderen tot en met 14 jaar en de lopers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in actie.