Arne Mulder is zaterdag winnaar geworden van de elfde EP StadshagenRun. De Zwolse atleet voldeed de 10 kilometer in een tijd van 32 minuten en 42 seconden en was daarmee ruim sneller dan Jos Verdaasdonk en Erik Slomp. Bij de vrouwen ging de overwinning op de 10 kilometer naar Lieve Tollet, die na ruim 39 minuten over de meet kwam.

Echt spannend was de wedstrijd bij de heren nooit, want Mulder nam vanaf de start de koppositie en gaf die over vrijwel de complete route niet meer uit handen. Uiteindelijk snelde de Zwollenaar naar een tijd van dik onder de 33 minuten en daarmee was hij precies een minuut sneller dan nummer twee Jos Verdaasdonk. De atleet uit Raalte rekende in een eindsprint nipt af met BB-loper Erik Slomp, die derde werd. Bij de vrouwen ging de zege naar Lieve Tollet, die onder andere afrekende met clubgenoot Ine Strijker. Marije Scholten completeerde het podium met een tijd van 44 minuten en 33 seconden. Op de 5 kilometer was het opnieuw Sander Kloosterziel die als eerste binnenkwam. De loper van PEC 1910 deed een aanval op een tijd van rond de zestien minuten, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met 16 minuten en 29 seconden. “Een paar seconden langzamer dan vorig jaar”, concludeert de winnaar na afloop. “Het was erg zwaar. Ik heb ook een zware tijd gehad en ben net weer fit. Toch ben ik wel tevreden, want vooral het laatste stuk was zwaar.” Kloosterziel bleef nummer twee Zwollenaar Bas de Jong negen seconden voor, terwijl nummer drie Kibrom Hadgu achttien seconden moest toegeven.

Bij de vrouwen was er, bijna logischerwijs, een zege voor Tess Boekema. Zo logisch was het echter niet, want de BB-loper kampt met hamstringklachten. Toch besloot ze aan de start van de StadshagenRun te verschijnen. “Ik heb al een tijdje last van mijn hamstring en loop ook al bij de fysio. Meedoen was wel een beetje een risico, maar dit is zo’n leuke loop… Ik dacht, ik doe gewoon mee”, vertelt Boekema, die won in een tijd van 18 minuten en 41 seconden. Marrijtje Molenhuis uit Groningen werd tweede. Lindy Burgman van PEC 1910 finishte als derde.

De reactie van Sander Kloosterziel, winnaar van de 5 kilometer.

De reactie van Tess Boekema, eerste vrouw op de 5 kilometer.