De familie Boekema en Zwolse hardloopwedstrijden gaan hand in hand. Bijna altijd verschijnen er meerdere gezinsleden aan de start. En zoals bekend beklimt dochter Tess bij die wedstrijden regelmatig het hoogste ereschavot, maar ook vader Theo, moeder Carla en zoon Bas zijn fervent hardlopers. “Het zit bij ons wel in de familie ja”, lacht vader Theo.

Theo Boekema moet even graven in zijn geheugen om terug te gaan naar het moment dat hij start met hardlopen. “Dat moet ergens in de jaren '70 zijn geweest, toen ik ben gestopt met voetballen. Mijn broer beoefende de sport destijds al, mijn vrouw Carla nu ook en Bas en Tess eveneens. Bas doet nog wel meer overigens, zoals zaalvoetbal bijvoorbeeld. Maar we zijn wel een beetje een hardloopfamilie”, vindt vader Boekema, die in eerste instantie vooral recreatief bezig is. Totdat hij in aanraking komt met de Zwolse hardloopclub BB-lopers, waar hij al jarenlang lid van is.Vanaf het moment van inschrijven bij de BB-lopers wordt het allemaal fanatieker. Maar de jaren gaan inmiddels tellen en dus probeert Boekema vooral constant te blijven. Zo loopt hij anno 2019 de 10 kilometer in een tijd van rond de 41 minuten. “Naar de veertig minuten, dat gaat niet meer, maar rond de 41 minuten moet nog wel lukken. Gezien mijn leeftijd word ik er natuurlijk niet sneller op en moet ik er ook veel meer voor doen. Dat is niet erg, want ik vind het leuk om te doen. Vooral met de club he, op dinsdag en donderdag. Het is prettig lopen en het is heel gezellig”, vertelt Theo Boekema, die in juni van dit jaar tijdens de Scania Zwolse Halve Marathon nog zegeviert in de categorie 60-plus.

Voor dochter Tess draait het nog wel om snelle tijden, al is de kans groot dat zij zaterdag tijdens de EP StadshagenRun niet haar gebruikelijke niveau haalt. Ze kampt immers met hamstringklachten. Mocht het toch lukken om te winnen, wat zomaar zo kan zijn, dan maakt dat haar vader in ieder geval trots. “Als je haar dan weer op het podium ziet staan, dan geeft dat zeker een trots gevoel. Vroeger kon ik nog wel eens als haar haas fungeren, maar dat gaat niet meer lukken”, lacht Boekema, die zelf inzet op een tijd van rond de 41 minuten. “Dan ben ik wel tevreden.”