De Vries loopt nog steeds: ‘Een voorrecht’

| 14-10-2016

Je bent 62 jaar en loopt nog vier á vijf keer in de week hard. Voor lang niet iedereen van die leeftijd is dat weggelegd, maar wel voor Tjibbe de Vries. De BB-loper is nog altijd een bloedfanatieke hardloper en doet zaterdag ook mee aan de negende editie van de StadshagenRun. Een respectabele tijd van 39 minuten en een beetje ligt binnen de mogelijkheden. “Het is een voorrecht dat ik nog zo kan lopen”, vertelt De Vries.

Tjibbe de Vries, hier in het midden.

De StadshagenRun past eigenlijk niet echt meer in het straatje van De Vries. De loper noemt het een prestatieloop en op de leeftijd van de Zwollenaar ga je simpelweg niet meer meedoen om de hoofdprijzen. Maar de tien kilometer geldt voor hardloopvereniging BB-lopers als het clubkampioenschap en dus is De Vries ‘gewoon’ van de partij. Onlangs liep hij in Zuidwolde nog een knappe tijd van 39 minuten en 20 seconden. “Ik mag daar niet over klagen”, lacht De Vries. “Natuurlijk gaan mijn tijden achteruit, in het verleden ging het allemaal veel harder. Mijn dochter vraagt ook wel eens of dat niet lastig is, maar ik vind eigenlijk van niet. Er zijn voldoende jongere lopers die al last van hun knieën hebben, ze mankeren allemaal wel wat. Ik heb daar vooralsnog geen last van.”

Toch gaat het allemaal ook niet meer vanzelf. De Vries moet zijn lichaam wel bijhouden om nog een wedstrijd over tien kilometer te kunnen lopen. “Ik train een keer of vier in de week en ook ben ik bewust met krachttraining voor mijn benen bezig. Dit om de pijntjes te verminderen, al noem ik dat vooral luxeproblemen hoor. Want ik doe het allemaal om nog te kunnen hardlopen, fietsen gaat me bijvoorbeeld pijnloos af”, weet de BB-loper, die ook nog altijd van de partij is op trainingen van de club. “Op dinsdag doen we bijvoorbeeld een tempotraining en die doe ik altijd mee. Zo blijf ik mijn lichaam prikkels geven.”

Er zijn op dit moment dus geen mankementen en daarom kan De Vries zich zaterdag vol storten op de StadshagenRun. Het clubkampioenschap gaat hij niet meer winnen, maar toch is de atleet nog ambitieus genoeg. “Ik ga voor iedere positie strijden, proberen om zoveel mogelijk BB-lopers achter mij te houden. Bij de mannen ga je waarschijnlijk iemand als Mark Hakbijl vooraan zien, al zijn er nog veel meer die leuk meedoen. Bij de vrouwen zie ik Tess Boekema als de favoriet. En zelf? Zelf hoop ik vooral lekker te lopen en een tijd binnen de 39 minuten neer te zetten. Dan ben ik tevreden.”

Deel deze pagina: