Berthold Berger: ‘Periodisering werkt goed’

| 07-10-2014

Het gaat hardloopvereniging BB-lopers de laatste tijd voor de wind. Onder leiding van trainer Berthold Berger zijn de afgelopen weken weer veel persoonlijke records gesneuveld en wisten de atleten in meerdere wedstrijden te zegevieren. Afgelopen zondag won Joep Emmen nog de Bikkelloop in Zuidwolde. “We werken met een periodisering en dat gaat prima. Daardoor zijn de lopers op de goede momenten in topvorm”, vertelt Berger.

Het is hoogst opmerkelijk te noemen. Ieder weekend lopen verschillende Zwolse hardlopers naar persoonlijke records en daarbij zo af en toe ook naar een overwinning. Arne Mulder, Tess Boekema, Joep Emmen, Erik Driessen en Hellen de Vries zijn bekende namen in de hardloopregio en dat is niet voor niets. De periodisering van trainer Berthold Berger werpt zijn vruchten af. In een kwartaal trainen de lopers hard, pieken dan rond twee of drie wedstrijden en hebben daarna een periode van actieve rust. Vervolgens herhaalt zich dezelfde cyclus. “Als ik de vinger op het succes moet leggen, dan is dat een onderdeel. We zorgen dat ze rond één of twee wedstrijden pieken. Zo werken we in de zomer naar de Zwolse Halve Marathon en in augustus onder andere naar de Salverda Berkumloop.”

Niet alleen de periodisering is de sleutel naar het succes, maar ook de manier van trainen. De hardlopers trainen veelal in een groep en amper individueel. Het heeft tot gevolg dat de atleten zich aan elkaar optrekken. “Dat is het mooie, maar ook gelijk een valkuil. Als je in een groep loopt dan wil je de beste zijn, dat is mensen eigen. Maar daardoor zijn er wel eens lopers die te snel trainen. Die moet ik dan temperen en zorgen dat ze het de volgende keer anders doen”, legt Berger uit. Het volgende piekmoment waar de trainer naar toe werkt is de Unicef StadshagenRun. De 10 kilometer van volgende week zaterdag is omgedoopt tot clubkampioenschap. “Dat doen we eigenlijk altijd, ook op verzoek van de organisatie.”

Het wordt tijdens de StadshagenRun dan ook een invasie van blauwe shirtjes. In totaal verwacht Berger ongeveer veertig BB-lopers aan de start. Bij de mannen zijn Arne Mulder en Erik Driessen de favorieten voor de clubtitel, terwijl bij de vrouwen Tess Boekema de meeste kansen wordt toegedicht. “Ik verwacht dat Tess de sterkste is. Bij de mannen gaat het tussen Arne en Erik, die zijn aan elkaar gewaagd. Daar durf ik geen voorspelling op los te laten”, zegt de trainer. Zelf staat hij mogelijk ook aan de start, maar een streeftijd gaat hij niet noemen. “Ik ben net weer in training en doe dan puur mee om de race uit te lopen. Het is een mooi en gezellig parcours en tevens ons clubkampioenschap. Dan wil ik graag lopen.”

Deel deze pagina: